Akne izleri için ne yapılmalıdır?

Sivilce (akne), yukarıda da belirtildiği gibi geçici bir sorunken sivilce (akne) izleri kalıcı olabilir. Aslında sivilce (akne) izleri sivilcenin (aknenin) iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır, tabii söz konusu sivilce (akne) iltihaplanarak deriye zarar vermeden veya yaraya dönüşmeden önce.

Sivilce (akne) izleri çoğunlukla papül, püstül veya kist gibi iltihaplı bir lezyonun ürünüdür. Kısaca süreçten bahsetmek gerekirse, gözeneklerin yağ ve hücrelerle tıkanması sonrasında oluşan sivilce (akne) , içerideki bakteriyel artış sebebi ile iltihaplanır. İltihaplanarak kızaran ve şişen sivilce (akne), cildi esneterek folikül duvarlarında yırtılmalara sebep olur. İltihaplı lezyonun boyutuna ve cildin esnekliğine göre bu yırtılmanın boyutu değişir. Eğer meydana gelen yırtılma büyükse ve alt deri (dermis) zarar görmüşse, sivilce (akne) problemi bir başka probleme, yani sivilce (akne) izine dönüşmeye başlamış demektir.

Akne izleri için ne yapılmalıdır?

Sivilce (akne) izlerinin oluşma ihtimali ve sivilce (akne) izinin türü, kişiden kişiye ve dolayısı ile ciltten cilde değişir. Sivilce (akne) izleri temelde iki çeşittir: Hipertrofik ve atrofik izler.

Cilt, sivilcenin (aknenin) deride oluşturduğu hasarı iyileştirirken bu süreçte bazen çok fazla kolajen üretir. Bu da cildin yüzeyinde sert, kabarık, yığın benzeri bir dokuya, yani izlere sebep olur. Genellikle kırmızı/pembe renkte, yumuşak veya sert şişlikler şeklinde oluşan bu izler, hipertrofik skar veya keloid olarak adlandırılır.

Bazı durumlarda ise sivilcenin (aknenin) iyileşme sürecinde, ciltte doku kaybı oluşur. Doku kaybı ise cilt üzerinde atrofik izler olarak adlandırılan izlere sebep olur. Atrofik sivilce (akne) izlerinin, sık görülen 3 çeşidi vardır. Küçük fakat derin çukurluk şeklinde izlere “Icepick”; kenarları dik, genellikle yuvarlak çöküntülere “Boxcar” adı verilir. Üçüncü iz çeşidi olan “Rolling” oluşumu ise ciltte dalgalanma benzeri bir görüntü yaratır.

Sivilce (akne) probleminin arkasından gelen sivilce (akne) izlerinin önüne geçmek ve sivilce (akne) izlerinden kurtulmak için elbette bazı çözüm önerilerinden bahsetmek mümkün. Fakat, burada önemli olan konu tüm bu çözüm önerilerinin uzman bir dermatolog tarafından, size ve cildinize özel olarak onaylanmış olmasıdır.

Akne izleri için ne yapılmalıdır? daha detaylı bilgi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.

Bizi sosyal medyadan takip edebilirsiniz.

Menü