BURUN ESTETİĞİ
Estetik burun ameliyati (rinoplasti) ülkemizde kadinlarin da erkeklerin de en çok yaptirdigi estetik ameliyat.
BURUN ESTETIGI AMELIYATI
Burun estetiginde (rinoplasti) yapilan islem kikirdak ve kemiklerin yapisini degistirerek buruna yeniden sekil vermek. Daha estetik burun sekli olusturmak için bazen kemikleri ve kikirdaklari kesmek, bazen de tam tersine eksik yerlerini tamamlamak ve sekillerini degistirmek gerekiyor.
Bu ameliyatin estetik cerrahinin en zor ve bilinmezleri en fazla olan ameliyati oldugunu kabul etmek çok dogru olur.
ESTETIK BURUN AMELIYATI NEDEN ZORDUR
Bu ameliyat zordur çünkü burun kapali bir kutu gibidir ve siz bu kutunun sadece bir tarafindan bu ameliyati yapmak zorunda kalirsiniz. Bu ameliyatta bilinmezlikler çoktur çünkü burnun yapisini olusturan kemik ve kikirdaklar birbirisinden bagimsiz olarak ama bir bütün olarak bulunurlar ve iyilesme döneminde farkli davranabilirler. Bu yüzden sonrasinda en sik revizyon, yani ikinci bir düzeltme ameliyati yapilan estetik ameliyat budur.
Bu ameliyatin sonuçlarindan birisi de mümkün oldugunca ikincil operasyonlari gereksiz hale getirmektir. Çünkü sekonder rinoplasti ( ikincil ameliyatlar ) çok daha zor yapilmaktadir.
AMELIYAT:
Rinoplasti ameliyati açik ve kapali teknik olarak iki sekilde yapilabilir.
Kapali teknikte bütün kesiler burun içerisinde yapilir. Cerrah içeriden çalisarak ameliyati tamamlar. Açik teknikte ise burun ucunda 3-4mmlik bir kesi yapilarak burun ucu açilir.
Iki teknik arasindaki fark cerrahin ameliyata yaklasimi ve hastanin gereksinimi ile ilgilidir.
Hangi teknigin daha iyi oldugu bu ameliyati yapan doktorlar arasinda hep tartisma konusudur ve bu konuda bir karar verilmis degil.
Açik teknigin en büyük handikabi burun ucunda iz birakmasi. Ama bu iz, iyi yapilan bir ameliyattan sonra neredeyse belirsiz oluyor ve burnun altinda kaliyor. Birçok hasta bu izi ameliyat sonrasinda unutuyor.
AMELIYATTAN SONRA NASIL BIR BURNUM OLACAGINI GÖREBILIRMIYIM?
Bu amaçla hazirlanmis bilgisayar programlari var. Muayene sirasinda bir resminiz çekiliyor ve bu resim bilgisayara yüklenerek resim üzerinde degisiklik yapiliyor.
Bu planlama asamasi çok önemlidir. Böyle zor bir ameliyati basit bir resim üzerinde görebilmek ve gösterebilmek çok daha açiklayici oluyor. Fakat hiç bir zaman ortaya çikacak sonucu garanti etmez.
Bilmeniz gereken bir diger seyde resimde gördügünüz sekil sizin birinci senedeki halinizi gösteriyor. Erken dönemlerde aynada çok daha sis bir burun göreceksiniz.
KOMPLIKASYONLAR VE ÇIKABILECEK SORUNLAR:
Her ameliyatta olan kanama riski rinoplastide daha ciddi olabilir. Özellikle burun tikanikligini gidermek için burun içerisinde estetik disi islemler de yapilacaksa ki gerekli ise mutlaka yapilmasi gerekir, istenmeyen bir kanama olmasi ihtimali artar. Burun içerisinde orta büyüklükte damarlari barindiran bir organdir. Ama bu tür kanamalar genellikle tehlikeli boyutlara varmazlar ve basit tamponlar ile durdurulabilir.
Ameliyattan sonra nefes yollarinizda sinesi denilen yapisikliklar gelisebilir ve bunlar nefes almanizi ameliyat öncesine göre daha zor hale getirebilir. Bunun tedavisi genellikle kolaydir ancak ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilir.
Çok nadir olarak burnun ortasini olusturan &ldquoseptum&rdquo denilen yapida delik olusabilir. Bu genellikle bir sorun olusturmaz ama nadiren nefes alirken ses çikmasina sebep olabilir. Tedavisi zordur ve yeniden ameliyat olmak gerekebilir.
Enfeksiyon burunda neredeyse olmaz denilebilir. Kanlanmasi çok güçlü olan bu organ iltihaba karsi çok dirençlidir. Bu ameliyattan sonra enfeksiyon gelisirse tip literatürüne girebilirsiniz.
Ameliyatin en sik komplikasyonu estetiktir. Bu ameliyattan sonra yüzde 10 &ndash 15 gibi tekrar ameliyat olma riskiniz var, dünya ortalamasi böyle ve bu son derece normal kabul ediliyor. Fakat bunlarin çogu basit müdahaleler ile giderilebilir.
SIK SORULAN SORULAR:
Bu ameliyati bir plastik cerrah mi yoksa bir kulak burun bogaz (KBB) uzmani mi yapmali?
Doktorunuz bir plastik cerrah ya da bir kulak burun bogaz uzmani olabilir. Ben yine de bir plastik cerraha ameliyat olmanizi öneririm ama bu ameliyati çok iyi yapan KBB uzmanlari oldugunu biliyorum. Ancak bunun &ldquoiçini yapmisken su kemigi de alalim&rdquo denecek bir ameliyat olmadigini sakin unutmayin.
Bu ameliyat lokal anestezi ile yapilabilir mi?
Eger kemikler ile ilgili bir sey yapilacaksa, ki büyük oranda bu gerekir, lokal anestezi uygun olmaz. Bu genel anestezinin sart oldugu bir ameliyat.
Tampon koymak sart mi? Tamponlar çikarken çok mu aciyacak?
Tampon koymak sart degil. Hatta birçok ameliyattan sonra tampon koymaya gerek yok. Tampon sadece burun içerisinde ciddi bir is yapilmissa gerekir. Artik modern tamponlar da eskiden anlatildigi gibi tamponlar degil. Silikon ve nefes almaniza izin verecek sekilde tamponlar kullaniliyor.
&bull Rinoplasti en zor estetik ameliyattir demek abartili olmaz. Iyi yapilirsa çok memnun kalacaginiz ama kötü yapilirsa düzeltmenin de zor oldugu bir ameliyat.
AMELIYAT
Anestezi sekli: Genel.
Ameliyat nerede yapilmali: Bir hastane ameliyathanesinde.
Ameliyat süresi: 2 ile 2.5 saat.
Hastanede yatis süresi: Ayni gün taburcu olunabilir.
Ameliyat sonrasi agri &ndash sikinti: Bir kaç gün hafif bir sizlama olabilir. Genellikle agizdan alinan basit agri kesiciler yeterli olur.
Sisme, morarma: Sislikler 2 gün, morluk olursa 3&ndash7 gün arasinda. Ameliyat aninda buz uygulayarak bu sikayetleri en aza indiriyorum.
Pansuman: Varsa tamponlar 1 – 5 gün içerisinde aliniyor. Alçi yedinci gün çikariliyor.
Dikisler: Açik rinoplasty yapilmissa besinci gün dikisler aliniyor. Alçi yedinci gün aliniyor.
Ne zaman ise dönülebilir: 3 ile 7 gün.
Gözlük kullanimi: 1 ile 1,5 ay sonra.