GÖĞÜS ESTETİĞİ

MEME BÜYÜTME

Memeleri yeterli hacimde olmayan ya da hamilelik ve emzirmelere bagli olarak meme dokusu azalan ve hafif sarkma olusan kisilerememe protezi kullanarak memeyi istenen hacim ve görünüme kavusturmak için yapilan islemdir.

Ameliyat zamanı,

Memelerin gelisimi 18 yasinda tamamlanir ve ameliyat bu yastan sonra yapilabilir.

Protez ameliyatlarindaki uygun teknik ve yöntemlerle, dogum yapmadan da ameliyat yapilir ve kisinin süt vermesinde bir olumsuzluk görülmez.

Ameliyat öncesi görüsme,

Meme estetigi operasyonlarindan önce 40 yas alti kadinlar da meme ultrosonu,40 yas üzeri kadinlar da mamografi tetkikleri istenerek degerlendirilir.

Daha önce ameliyat olmus hastalarla görüsmek,hastalarin ameliyat öncesi-sonrasi fotograflarini görmek ameliyat olacak hastaya fikir verebilir.Ancak,ameliyatin teknigi ve kullanilacak protezin türü her hasta için farkli olacaktir.

Ameliyat öncesi görüsmedeyapilacak ameliyatin teknigine ve kabaca uygulanacak protezin hacmine karar verilir.

Protez büyüklügü,

Meme protezinin hacmini belirlemedekisinin istegi,boyu-kilosu-omuz genisligi, mevcut memelerinin durumu ve gögüs kafesinin yapisi önemlidir.

Memeleryag ve meme dokusundan meydana geldikleri içinbüyüklükleri kilo ile yakindan iliskilidir.

Memelerdeki mevcut sekil ve büyüklük hedeflenen protezin hacmini ve ameliyat teknigini belirleyecektir.

Meme alt kenarindaki iç-dis yari çap uzunluklari ve meme projeksiyonu dedigimiz meme ucunun gögüse olan uzakligi ölçülerek, bilgisayar programi ile de meme hacmi hesaplanabilir.

Protez türleri,

Protezleriçeriklerine,sekillerine,yüzeylerine bakilarak çesitli siniflara ayrilmistir.

İçeriklerine göre,

Protez içerigi ne olursa olsun protezin disi ince bir silikon tabaka ile kaplidir.Içerigine göre,serum fizyolojik dedigimiz tuzlu su, koheziv jel silikon ve etrafi koheziv jel silikon iç kismi serum fizyoljik olan kombine protezler olarak siniflandirilirlar.

Serum fizyolojik içeren protezler herhangi bir sebepten dolayi (trafik kazasi, kesici-delici alet batmasi, atesli silah yaralanmalari vb.) delinir, patlar ya da sizinti yaparsa disariya çikan serum vücut tarafindan emilir,vücuda zarar vermez.Ancak,protezin kivami ve su hissi zamanla hastayi rahatsiz edebilir.

Koheziv jel içeren protezlerin dis kilifi silikon içi akici olmayan jel silikondur. Akici özellikte olmadiklari için, herhangi bir sebepten dolayi delinirse, sizarak bulundugu bölgeye yayilmasi söz konusu degildir. Kivaminin koyu olmasindan daha sekilli gögüsler elde edilir.

Kombine protezler,görünüm olarak dogalli sagladigi gibi, küçük ayrintilari da (özellikle asimetrik memelerde) düzeltebilir.

Sekillerine göre,

Yuvarlak protezler yarim küre seklinde olup özellikle, meme dekoltesini olusturan üst yariya dolgun bir görünüm saglar.

Anatomik protezler damla seklinde olup, memenin dogal sekline daha uyumludur. Yerlestirildikten sonra memenin alt yarisinda dolgun bir görünüm olustururlar

***Yuvarlak protez, kas altina yerlestirildiklerinde, damla protez görünümü kazanip üst polde ve meme tabaninda yeterli hacmi saglar***

Yüzeylerine göre,

Yüzeylerinin düz ya da pürtüklü olusuna göre siniflandirilirlar.

Meme altina yerlestirilen protezlerde kapsül kontraktürünü daha efektif olarak engellemesi nedeniyle pürtüklü yüzeyler tercih edilirken, kas altina uygulanacak protezlerde düz yüzey kullanilir.

Protezlerdeki FDA onayida proteze duyulan güveni saglamaktadir.

Ameliyat teknikleri,

Protezin yerlestirildigi alan,

Meme dokusu ile gögüs kafesi arasinda gögüs kasi bulunur. Protezler,meme ile gögüs kasinin arasina kas üzerine, ya da gögüs kasi ile gögüs kafesi arasina kas altina yerlestirilebilir.

Protez,kas üzerine yerlestirildiginde hizli bir iyilesme olur ancak,kas alti gibi dogal bir görüntü olusmayabilirdisaridan protezin üst kenarlari görülebilir,elle muayene edildiginde hissedilebilir. Ancak meme tabani tam dolgunlasir.

Kas altina yerlestirilen protez kenarlari disaridan fark edilmesi,elle muayene edildiginde hissedilmesi daha zordur. Bu nedenle daha dogal bir görünüm kazandirilmis olur. Kapsül ihtimali daha azdir.Ameliyat sonrasi iyilesme süreci bir kaç gün daha uzun olabilir, gögüs kasinin kasilmasini saglayan omuz ve kol hareketleri ile ilk birkaç gün agri hissedilebilir.

***Dual planli olarak protezin yerlestirlmesi ileprotezin üst kismi kas altinda alt kismi kas üstünde olur ki,memeye en ideal görünüm verilmis olur.***

Protez uygulama yerleri,

Protezler gögüs bölgesine 4 farkli yerden girilerek yerlestirilebilir:

1- Meme basi çevresi,

Ameliyat kesisi, meme basinin alt kenarinda renkli alan ile memenin birlestigi sinirda yaklasik 4 cm. uzunlugunda yarim çember seklindedir .

Ameliyat kesisi, meme basinin çevresinde silik bir iz birakarak iyilesir.

Protez kas alti ya da kas üzerine yerlestirilebilir.

Meme ucu süt kanallari ve meme ucu hissini saglayan sinirler ameliyatta etkilenebilecegi için,ameliyat sonrasi kalici ya da geçici meme ucunda his kaybi ve süt verememe görülebilir.

Meme sarkikligi fazla olan kisilerde meme protezi ile birlikte diklestirme islemi yapilacaksa protez uygulamasinda en uygun yöntemdir.Sarkiklik durumuna bagli meme altina uzanan yaklasik 4 cm”lik düz (vertikal) çizgi meydana gelebilir.

2- Meme alti kivrim çizgisi,

Meme alti kivriminda yaklasik 4-5 cm. uzunlugunda kesi yapilir.

Ameliyat kesisi, meme alti kivrim çizgisinde silik bir iz birakarak iyilesir.

Protez kas üstü ya da kas alti yerlestirilebilir.

Meme alti kivrim çizgisinden girerek protez yerlestirildiginde süt bezleri zarar görmez,meme basinin duyusunu saglayan sinirin etkilenme ihtimali daha azdir.

3- Koltuk alti,

Koltuk altinda, derinin katlandigi çizgiler üzerinden protez türüne göre 2-4 cm. uzunlugunda bir kesi yapilarak, memenin altina dogru uzanan bir tünel hazirlanir ve protez bu tünelden yerlestirilir.

Protezler, bu yolla gögüs kasinin altina yerlestirilir.

Ameliyat kesisi koltuk altinda oldugu için, meme bölgesinde ameliyat izi olmaz. Koltuk altindaki ameliyat izi ise kivrim çizgileri içinde kaldigindan dolayi zamanla kaybolur.

Meme süt kanallari ve meme ucu siniri etkilenmez.

4- Karin germe sirasinda göbek altindan,

Karin germe esnasinda memenin altina dogru uzanan bir tünel hazirlanir ve protez bu tünelden yerlestirilir. Yalnizca beraberinde abdominoplasti planlanan hastalar için uygundur.

Ameliyat sonrasi agri ve anestezi türü,

Agri kesici ilaçlarla kontrol altina alinabilen ameliyat sonrasi kollarda hafif agri ve memelerde gerginlik olabilir.

Ameliyat sonrasi sirt kismi yüksekte olacak sekilde yatarak dinlenmeniz gerekmektedir.

Ameliyat genel anestezi altinda yapilmaktadir.

Hastanede kalis bir gecedir.

Ertesi gün,koltuk alti ya da memedeki pansuman açilarak yenilenir, ve yaklasik 15 gün kullanacaginiz meme üzerindeki bant tekrar uygulanir.

Ilk günlerde,memelerinizi ödemden dolayi biraz daha büyük görebilirsiniz ancak ödemler geriledikçe istenen boyuta ulasilacaktir.

MEME KÜÇÜLTME

Estetik cerrahlar tarafından, normalden iri memelerin görünümünü düzeltmek için yapılan bir ameliyat olsa da; iri memelerin yol açtığı, sırt ağrıları, duruş bozukluğu, baş ağrısı, omuz ağrısı, nefes almada güçlük, sütyen askılarıyla omuzda oluşan çöküklük, meme altındaki hijyen problemlerini (pişik veya mantar enfeksiyonları gibi) çözmeye yarayan rekonstrüktif bir ameliyattır.

Hastanın boyuna ve meme ağırlığına göre yeni memelerin yerinin çizimi yapıldıktan sonra, genel anestezi altında fazla meme dokusu ve fazla deri çıkartılmaktadır. Ameliyat ortalama 2-4 saat sürer. İlk günler kol hareketleri sırasında ağrı olabilir, ancak geçicidir. Ameliyat sonrası şişlik, meme ucunda hissizlik, memede morluk olabilir ve geçicidir. 12-15.günlerde dikişler alınmaktadır. Estetik cerrahlar, hasta memelerin iriliğine göre 1-2 hafta içinde işine dönebileceğini belirtmektedir.

Ameliyat sonrasi iyilesme,

Ameliyat sonrasi ortalama 5.günde iyilesmeniz tamamlanmis,ise dönebilir,yolculuk yapabilirsiniz.Ancak,yüzme ve agir egzersiz gibi kol ve gögüs kaslarini çalistiracak aktivitelere iki ay ara vermelisiniz.

Ameliyat komplikasyonlari,

Erken dönemdekanama ve enfeksiyon gibi cerrahi islem sonrasi görülebilecek komplikasyonlar az da olsa vardi.

Protezin ve yerlestirilecegi yuvanin uygun büyüklükte olmamalarina bagliprotezin yukariya-asagiya yer degistirmesi,iki protezin gögüs orta kisminda simmasti dedigimiz sekilde birbirine yapismasi olabilir.

Gereginden büyük protez uygulamalari,memede sarkmaya sebeb olabilir.

Özellikle meme ucundan yerlestirilen protezlerdesüt verme sikintisi görülebilir,meme ucu his kaybi geçici ya da kalici olabilir.

Vucut protezi yabanci cisim olarak algilayip çevresine bir kapsül olusturur.Zaman içinde bu kapsül kontraksiyonu dedigimiz belirli derecelerde olusabilen kapsül kasilmasi için protezin degisimi gerekebilir.

Sik Sorulan Sorular

*Meme protezleri silikon içerikli olup,silikonlar inert maddelerdir.Vucutla hiç bir sekilde reaksiyona girmez ve ömür boyu yapisi bozulmadan vucutta kalabilir.

*Meme protezinin kanser yapmadigi bilimsel olarak kanitlanmistir.

*Meme protezi sonrasi,rutin meme kontrollerinde 40 yas öncesi meme ultrosonu,40 yas sonrasi meme MR (magnetik rezonans) görüntüleme teknikleri kullanilir.

*Hafif dereceli sarkmalar protez ameliyatlari ile düzelebilirken,gereginden büyük uygulanan protezler zamanla memelerde sarkmalara yol açabilir.

Menü