Karın germe ameliyatı nasıl olur?
Karın germe ameliyatında uygulanan teknik, derinin alınacağı bölge ve diğer hususlara hekim tarafından yapılacak olan detaylı muayene ve incelenen radyolojik görüntüler ışığında karar verilir. Genel olarak sezaryen izi seviyesi olarak adlandırılan bölgeden yanlara doğru çizilecek bir çizgi üzerinden göbek deliği bölgesine kadar olan kısımda bulunan sarkık ve çatlamış deri alınarak göbek deliğinin yukarı kısmında kalan deri aşağı doğru gerdirilir. Göbek deliği de uygun pozisyona getirilebilmesi amacıyla yeniden oluşturulur. Sarkıklık ve gevşekliğe ek olarak eğer aşırı yağlanma sorunu da söz konusu ise karın bölgesindeki fazla yağlar liposuction adı verilen yöntem ile alınır. Karın duvarı zarları üzerinde yerleştirilen toplayıcı dikişler sayesinde gevşemiş olan karın kasları sıkılaştırılır ve eski sertliğine kavuşturulur. Ameliyat sonucundaki kesiler estetik dikiş ile dikilerek hoş görünmeyen izlerin oluşumu önlenir. Ameliyat sonrasında özellikle hamilelikten veya aşırı kilo alıp vermekten kaynaklı olarak oluşan karın sarkması, gevşeklik ve çatlak görünümlü deri problemleri yok edilir. Fakat ameliyat sonrasında yeniden bir hamilelik gerçekleşmesi ve doğum yapılması durumunda bu problemlerinin bir kısmının yeniden oluşması söz konusu olabilir.
Karın germe ameliyatı ne kadar sürer?
Karın germe ameliyatının süresi, kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Total abdominoplasti olarak adlandırılan tam karın germe ameliyatı yaklaşık olarak 3-3,5 saat sürmekle birlikte karın bölgesinin geniş olduğu kişilerde ameliyat süresi 4 saate kadar çıkabilmektedir. Gevşeklik, sarkma ve benzeri sorunların daha hafif olduğu hastalarda uygulanan ve total abdominoplasti kadar geniş bir bölgeyi kapsamayan mini karın germe ameliyatlarında ise ameliyat süresi daha kısa olup 1-1,5 saat gibi kısa bir sürede operasyon tamamlanır. Karın bölgesindeki deri fazlalığının miktarı, yağ alımı yapılıp yapılmayacağı, karın bölgesinin alanı, uygulanacak dikiş tekniği ve karın kaslarının durumu ameliyat süresini etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve mutlaka uygun koşullara ve donanıma sahip bir hastane ortamı içerisinde yapılmalıdır.
Karın germe ameliyatı iyileşme süresi
Karın germe ameliyatı sonrasında ameliyat koşullarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle 1-2 gün hastane bakımından sonra hastalar taburcu edilir. Karın germe ameliyatı sonrasında hastalara genellikle özel bir korse giymeleri önerilir. 1 ay boyunca sürekli olarak giyilen bu korse, karın bölgesinin istenilen forma ulaşmasına yardımcı olarak ameliyat başarısını arttırır. Ameliyat bitiminden yaklaşık 3-4 saat sonra ayağa kalkıp bir yakınınızın yardımıyla yürüyebilir, ameliyattan sonraki gün ise yardımsız bir şekilde yavaş yavaş yürüyebilirsiniz. Ameliyat sırasında karın bölgesinde yapılan işlemler ve dikişler nedeniyle bir süre ağrı olması normaldir ve doktorunuz tarafından gerekli ağrı kesici uygulamaları yapılacaktır. Ameliyattan 2-3 gün sonra banyo yapabilir ve gündelik işlerinizi kendi kendinize yapabilecek rahatlığa erişebilirsiniz. İlk 1 hafta boyunca dikişlerin tam olarak kaynamamış olması nedeniyle öksürme, hapşırma, ıkınma gibi hareketler canınızı yakabileceğinden ve şiddetli olması durumunda dikişlerinize zarar verebileceğinden dolayı bu hareketlerden mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Eğer ağır bir işte çalışmıyorsanız doktorunuzun önerileri ve kendinizi iyi hissedip hissetmemenize göre değişmekle birlikte ortalama koşullarda yaklaşık 7-10 hafta içerisinde iş yaşamınıza geri dönebilirsiniz. Bu verilen bilgiler tam karın germe ameliyatları için geçerli olup daha hafif şiddetteki sorunların çözümüne yönelik olarak uygulanan mini karın germe ameliyatlarında iyileşme süresi daha kısa olmakla birlikle hastalar 3-4 gün içerisinde gündelik yaşamlarına geri dönebilirler.